Diversiteit heeft veel aandacht in recruitment vandaag de dag, zoals het ook zou moeten zijn. De maatschappij heeft er baat bij als mensen van alle rassen, religies, geslachten, leeftijden, educatieve achtergrond en capaciteiten zijn vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Terwijl er zoveel aandacht is voor dit onderwerp mist het bedrijfsleven toch één cruciaal element van diversiteit.
Zo was er eens een groot bedrijf met aanzien. Het managementteam was het voorbeeld van diversiteit zou je denken. De teamleden representeerden verschillende leeftijden, achtergronden, rassen, functies, enzovoort. Toch kreeg het team niks voor elkaar. Ze waren er zelfs berucht om. Ze gingen er prat op om steeds maar weer meer feiten te verzamelen voordat ze een besluit namen. Iedereen deed zijn uiterste best om risico’s te verminderen door geen risico’s te nemen of de status quo te wijzigen. Echt, er kwam niks uit hun handen. De onderzoeksfase werd nooit afgerond en alles wat nieuw was werd als te riskant beschouwd. Het duurbetaalde team, verantwoordelijk voor het leiden van een wereldwijde organisatie, opereerde in een eeuwige stilstand. Dit team miste heel erg diversiteit in probleemoplossende methodes Te veel van iets goeds, is in feite iets slechts. Er waren te veel onderzoekers en te weinig mensen die konden uitleggen of vereenvoudigen. Er waren te veel die zorgden voor stabilisatie en te weinig die zich konden aanpassen, laat staan innoveerden. Een team die dingen maar op een manier doet is gedoemd tot werkeloosheid, tot het uitblijven van het maken van stappen. Zijn je teams in een sleur beland? Zo ja, dan kan de oorzaak liggen in het gebrek aan diversiteit in de manier van dingen aanpakken. Stel je zelf in alle eerlijkheid eens de volgende vragen:
Hoe zoek ik operationele diversiteit? Het begint in het recruitment proces. Train personeel in het bewustzijn van het natuurlijke vooroordeel om mensen aan te nemen die ‘werken zoals ik doe’. Geef ze mee dat ze daarvoor in de plaats moeten zoeken naar kandidaten die een aanvullende benadering hebben. Gebruik daarnaast objectieve instrumenten. Er is maar één manier om iemands’ instinctieve manier van probleem oplossen te meten en dat is de Kolbe A™ Index. Deze tool moet niet verward worden met assessments die intelligentie of persoonlijkheid in kaart brengen want die meten compleet andere delen van het brein. Het in kaart brengen van iemands’ instinctieve manier van handelen wanneer iemand zijn best doet, kan door gebruik te maken van de Kolbe A™ Index, het noodzakelijk inzicht geven om synergie in je organisatie te creëren. Ten slotte, beloon een cultuur dat operationele diversiteit aanmoedigt. Moedig diegene aan die zich opstellen als advocaat van de duivel. Train je team om dingen eens anders te doen dan ze gewend zijn. En kijk naar mogelijkheden om hetzelfde resultaat te behalen vanuit een andere invalshoek. Belangrijkste leerpunt: diversiteit is meer dan dat het oog waarneemt. Er wordt vaak op een bepaalde manier over diversiteit gesproken, maar zelden over diversiteit als in probleemoplossende benaderingen. Denk eraan dat operationele diversiteit net zo belangrijk is als demografische diversiteit. Sterker nog, je kunt een organisatie niet concurrerend houden zonder. Ik ben er om te helpen Weet je niet zeker waar je moet beginnen in het bereiken van operationele diversiteit? Ik help je graag. Neem vrijblijvend contact op om te kijken hoe ik kan helpen.
0 Reacties
|
AuteurAls coach kom ik veel verschillende mensen tegen. Allemaal met hun eigen verhaal, achtergrond en verleden. Archieven
Januari 2020
Categorieën
Alles
|